Finansije

Finansije

Istraživačka stanica Petnica se finansira iz različitih izvora. Godišnji budžet IS Petnica iznosi oko 100 miliona dinara i tim sredstvima valja pokriti ne samo troškove obrazovnih programa (troškove smeštaja, ishrane, potrošnog materijala, predavače i angažovano osoblje), već i troškove održavanja i funkcionisanja objekata u Petnici, održavanja i obnavljanje opreme, nabavku literature, plate zaposlenog osoblja, izdavačku i informativnu delatnost, različite programe i aktivnosti specifičnog profila (međunarodna saradnja, promotivne akcije, dokumentacija itd.).

Od osnivanja IS Petnica 1982. godine manje ili više redovno Istraživačku stanicu Petnica finansijsku pomaže Vlada Srbije, najviše preko Ministarstva nauke i Ministarstva prosvete. Bilo je primera sporadične podrške za specifične programe i drugih državnih organa  – Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo za telekomunikacije, Ministarstvo za životnu sredinu, Ministarstvo za regionalni razvoj i sl. Dugoročnije donacije namenjene stabilnom obrazovnom radu obezbeđuju i preduzeća i druge domaće i međunarodne organizacije, među kojima ističemo kompaniju Telenor, Naftnu industriju Srbije, Pošte Srbije, MK Group, Švajcarsku organizaciju za međunarodni razvoj, OEBS, UNESCO…

Značaj i sve veći udeo u finansiranju rada i razvoja IS Petnica ima i Fond Petnica za razvoj naučnog obrazovanaj, čiji su članovi najvećim delom bivši polaznici i saradnici IS Petnica. Trenutno se radi na osmišljavanju strateškog razvoja ovog Fonda, kako bi se njegove mogućnosti još više iskoristile.

U 2016. godini posebnu zahvalnost za podršku programima dugujemo:

Istraživačka stanica Petnica je neprofitna i nezavisna organizacija koja postoji i radi zahvaljujući podršci mnogih pojedinaca, fondacija i preduzeća. Bez takvog prepoznavanja suštinskog značaja dodatnog obrazovanja zainteresovanih i radoznalih mladih ljudi ovo bi bio samo san.

I vi možete pomoći! Vaša novčana pomoć će svakako biti dragocena. Takođe, možete pokloniti nove knjige, nastavnu i naučnu opremu za studentske projekte, pribor, hemikalije itd. To je divan način da uložite u sjajne mlade ljude – to je najbolja investicija u budućnost!

Svako ko je zainteresovan za novčane priloge to može učiniti u cilju podrške određenoj aktivnosti ili radu Petnice u celini, kao jednokratnu ili stalnu pomoć. Opstajući u Srbiji kao nezavisna i neprofitna organizacija i u isto vreme nastojeći da održi širok spektar kvalitetnih programa, IS Petnica je zahvalna za svaki vid direktne pomoći, pa čak i samo za razumevanje i moralnu podršku svojoj delikatnoj misiji u građenju bolje budućnosti.