Poziv na dalji rad

Svesni smo da je prijava za Petnicu najverovatnije tvoje prvo iskustvo sa predstavljanjem na ovaj način i u ovom obliku. Takođe, svesni smo da za takvu formu predstavljanja veliki broj prijavljenih nema dovoljno znanja i iskustva, te ti ovom prilikom dajemo nekoliko bitnih saveta koji će ti pomoći da tvoja prijava bude bolja, što može pomoći da sledeće godine postaneš naš polaznik:

 • Prijavu nemoj pisati u poslednjim danima roka za slanje. U nedostatku vremena i panici, prijava će ti biti štura i neće sadržati dovoljno informacija.
 • Prijavu napiši i ostavi po strani nekoliko dana, a potom je pročitaj ponovo. Uvidećeš i sam/a neke stvari koje treba dodatno pojasniti ili unaprediti. Probaj da tokom ponovnog čitanja zamisliš da čitaš prijavu nekog koga ne poznaješ i da tako uvidiš koje sve informacije tvoja prijava pruža nekome ko nema uvid u tvoj dosadašnji život, rad i interesovanja.
 • Ako pišeš o filmovima, knjigama, muzici (i sličnim stvarima koje radiš u slobodno vreme poput fotografije, heklanja, vožnje traktora, itd.), potrudi se da obrazložiš zbog čega misliš da je to bitno za tvoje predstavljanje.
 • Tvoje predstavljanje ne mora biti samo u formi teksta. Ako ti je lakše, možeš se dodatno predstaviti i na neki drugi kreativan način.
 • Najbolji način da poboljšaš svoju prijavu je da nam za svako interesovanje daš i konkretan primer koji ga opisuje:
  • Umesto: “Znam C#.”, više informacija o tvojim znanjima dobijamo iz rečenice poput: “Naučio/la sam C# sam/a na sajtu…/u školi/od mame i najkompleksniji program koji sam pravio/la je ***.”
  • Umesto: “Volim fiziku i elektroniku.” više o tvojim interesovanjima saznajemo iz ovakvih rečenica: “Posebno mi se sviđa oblast ***. Kod kuće sam probao/la da napravim ***/izvedem eksperiment ***/izračunam kako *** zavisi od ***.”
  • Umesto: “Uspešno se takmičim iz raznih predmeta.”, više informacija nosi iskaz: “Učestvovala/učestvovao sam na takmičenjima iz matematike i informatike, a moj najveći uspeh je II nagrada na okružnom takmičenju iz matematike.”

Korisni linkovi

Mi u IS Petnica duboko verujemo u samostalno istraživanje i učenje i trudimo se da polaznike obučimo da se sami snalaze na svom naučnom/inženjerskom putu. Pozivamo te da, koristeći preporučene linkove, kreneš već sad u istrazivačku avanturu. Naravno, ne očekujemo da će te svi linkovi zainteresovati, ali ako želiš da istražuješ sam/a, nadamo se da ćeš na listi pronaći neki koristan materijal. Pozivamo te da nam javiš kako napreduješ u istraživanju i bićemo tu i ako naiđeš na prepreku koju ne možeš sam/a da prevaziđeš. Većina seminara ima svoje diskusione forume, FB grupe i svi ažurno odgovaramo na mejlove. Javi nam se, pitaj i, ako negde zastaneš ili poželiš još smernica, bićemo tu.

Ukoliko si upisao/la fakultet ili si ranije pohađao/la petničke programe, možeš se prijaviti na neki od naših programa za studente. Aktuelnu ponudu možeš uvek pronaći na našem sajtu.

Guglov festival nauke (https://www.googlesciencefair.com/) je takođe namenjen srednjoškolcima. Na sajtu postoji puno informacijama o prošlim uspešnim projektima koji ti mogu biti inspiracija za dalje istraživanje.

Centar za promociju nauke, pored zgrade u Beogradu, ima i 12 klubova u manjim gradovima. Manifestacije, radionice i predavanja koja se u njima održavaju možeš naći ovde: http://www.cpn.rs/naucniklub/. U većini gradova u Srbiji postoji astronomsko društvo u okviru koga možeš dodatno da se upoznaš sa astronomijom. Ukoliko živiš u Beogradu ili Novom Sadu ili u bližoj okolini, preporučujemo ti da posetiš i planetarijum.

Na ovom (https://www.mixcloud.com/radiogalaksija/) linku možeš naći podkaste Radio Galaksije, emisije koja se bavila popularizacijom nauke.

Na ovim sajtovima možeš pronaći online kurseve (kao i video snimke predavanja) sa raznih svetskih univerziteta:

Ukoliko te zanima astronomija možeš se prijaviti na Školu meteorske astronomije u Petnici. Ovu školu organizuje Petnička meteorska grupa (PMG), koja organizuje i posmatračke kampove o čemu možeš detaljno pogledati na sajtu: http://www.meteori.rs/wordpress/.

Preporučujemo online kurseve programiranja: https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/prirucnik-python-gim, https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/pygame-prirucnik-gim i https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/analiza-podataka-gim gde možeš samostalno da učiš (i koji predstavljaju osnovne kurseve programiranja namenjeni svim početnicima). Programiranje će ti biti potrebno, u većoj ili manjoj meri, na svim seminarima matematičko-tehničkih nauka, a inače ume da bude i vrlo zabavno. Ako prođeš ovaj početnii kurs, bićeš na nivou na kome možeš dalje da istražuješ mogućnosti programiranja (bilo da su to simulacije fizičkih pojava, aplikacije za pametni telefon, pravljenje igrica, računanje matematičkih formula, obrada slike – computer vision ili machine learning). Ako negde zastaneš sa kursom, slobodno nam se javi da ti pomognemo. Takođe, na https://petlja.org/ možeš naći još korisnih materijala za učenje i vežbanje programiranja.

Turnir mladih fizičara (https://www.facebook.com/turnirmladihfizicara/) je timsko takmičenje istraživačkog karaktera u kome učesnici debatuju svoje rezultate istraživanja.

Saradnici i prijatelji tehničkog odeljenja ISP organizuju grupu koja se bavi robotikom i učešćem na takmičenju EUROBOT. Možeš pratiti njihovu FB i instagram stranicu ako želiš da budeš u toku sa vestima iz sveta robotike i sa aktivnostima grupe: https://www.facebook.com/aperobotics/ , https://www.instagram.com/aperobotics/

Na ovom sajtu možeš pronaći interesantne tekstove vezane za IT i srodne discipline, kao i najave događaja širom Srbije: https://startit.rs/

Na sledećem linku nalaze se interesantne geometrijske igrice (u formi web i mobilnih aplikacija): https://www.euclidea.xyz/, dok sa ovog sajta možeš preuzeti igricu “Graphwar” i igrati se matematičkim funkcijama: http://www.graphwar.com/

Stellarium (http://stellarium.org/) je super softver (i aplikacija) pomoću koje možeš učiti snalaženje na noćnom nebu i osnovama položajne astronomije.

Sajt https://www.kaggle.com/ sadrži pregršt interesantnih setova podataka i tutorijala za njihovu obradu.

Kontakti

Astronomija

Facebook: https://www.facebook.com/astpetnica/

Twitter: https://twitter.com/astpetnica

Email: ispast.saradnici@gmail.com

Fizika

Sajt: http://fiz.petnica.rs/

Facebook: https://www.facebook.com/FizikaPetnica/

Matematika

Sajt: http://petnicamat.rs/

Facebook: https://www.facebook.com/PetnicaMAT

Primenjena fizika i elektronika (PFE)

Sajt: http://ele.petnica.rs/

Facebook: http://facebook.com/PFEpetnica

Email: ele.petnica@gmail.com

Program matematičko-tehničkih nauka (TEH)

Facebook: https://www.facebook.com/tehPetnica/

***

Ukoliko živiš u Kragujevcu, Beogradu ili Novom Sadu, pozivamo te da se pridružiš školskim sekcijama PFE seminara u tim gradovima. Ove sekcije organizuju i vode naši stariji polaznici, tvoji vršnjaci, kojima će biti drago da se druže sa tobom kao još jednim/jednom drugarom/drugaricom koji/koja ima slična interesovanja, možeš im se javiti na:

 

Uskoro očekujte dodatne materijale i za sve ostale seminare u Petnici.