scat porn jav

Istraživačka stanica Petnica

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Obrazovni programi

 

Obrazovni programi Istrazivacke stanice Petnica namenjeni su razlicitim kategorijama prevashodno mladih ljudi: ucenicima, studentima, poslediplomcima, nastavnicima, svima koji su zainteresovani za nauku i istrazivacki rad, bilo kao svoju profesionalnu delatnost, bilo kao hobi ili potrebu za boljom licnom obavestenoscu i znanjem. ISP je posebno stalo da u svoje programe ukljuci polaznike iz sredina gde nema dovoljno uslova za dodatno nauzno informisanje i obrazovanje.

PROGRAMI ZA SREDNJOSKOLCE

Programi namenjeni ucenicima srednjih skola predstavljaju glavninu obrazovnih aktivnosti u Petnici. ISP ima uspostavljene kontakte sa nekoliko stotina skola u Srbiji (kao i sa jednim brojem skola u Republici Srpskoj, Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini) koje pocetkom svake skolske godine, po dobijanju detaljnih informacija i uputstava od Stanice, predlazu svoje najzainteresovanije ucenike od I do IV razreda. Na osnovu dobijenih predloga, strucni timovi u Petnici vrse izbor ucenika koji ce biti pozvani na tzv. Zimske seminare - prve u godisnjoj seriji od 3 do 5 programa koje ce svaki od pozvanih imati mogucnost da pohadja. Zimski seminari su prvenstveno teorijskog tipa, traju 6-7 dana i sadrze veoma intenzivan program predavanja, razgovora i vezbi, ukljucujuci i proveru predznanja polaznika. Osnovni cilj ovih Seminara je da polaznici budu upoznati sa svim stranama naucne discipline za koju su se opredelili.

Nakon Zimskih seminara, najzainteresovanijima medju polaznicima pruza se prilika da pohadjaju Prolecne seminare. Oni su metodoloskog karaktera i odrzavaju se u periodu april-maj. Glavne teme ovih seminara su vezane za probleme postavke i sprovodjenja eksperimenta, tehnike obrade i prezentacije rezultata. Posle Prolecnih, na redu su Letnji naucni kampovi (jun-avgust) gde je teziste rada na realizaciji pazljivo odabranih samostalnih istrazivackih projekata kroz koje polaznici imaju sansu da upoznaju principe, ali i teskoce realnog procesa naucnog istrazivanja. Tokom jeseni, za srednjoskolce koji su pohadjali Letnje kampove, organizuju se Jesenji seminari iz razlicitih tema i oblasti koje ne moraju imati veze sa oblastima prethodnih seminara, vec mogu zalaziti i u domene tehnike, kulture, umetnosti, novinarstva, ekonomije itd.

PROGRAMI ZA OSNOVCE

Krajem skolske godine (maj-juni) Istrazivacka stanica organizuje poseban tip programa visedisciplinarnog karaktera - Letnja naucna skola, namenjenu ucenicima VII razreda osnovnih skola. Teziste ovog programa je na upoznavanju ucenika sa osnovnim tehnikama i principima naucnog istrazivanja (posmatranje, merenje, izvodjenje zakljucaka, rad sa instrumentima, rad na terenu i sl.). Prijavljivanje za LNS se organizuje pocetkom II polugodista preko mreze maticnih osnovnih skola u Srbiji.

Za ucenike osnovnih skola iz okoline Valjeva organizuju se posebni jednodnevni programi nekoliko puta godisnje.

PROGRAMI ZA STUDENTE

Za studente univerziteta IS Petnica organizuje veci broj raznovrsnih programa - kurseve, radionice, prakse, seminare i konferencije. Neki od ovih programa su deo redovne nastave na fakultetima, a deo su posebni programi pripremljeni u Petnici.

PROGRAMI ZA NASTAVNIKE

Za nastavnike srednjih i osnovnih skola, IS Petnica zapocela je, u saradnji sa Ministarstvom prosvete Srbije, organizovanje serije programa namenjenih inovaciji znanja, odnosno upoznavanju nastavnika sa novim zahtevima, metodama i sadrzajima naucne nastave. Profesorski seminari su tako postali uobicajena i vrlo korisna praksa.

MEDJUNARODNI PROGRAMI

IS Petnica ima razvijenu saradnju sa nizom ustanova u drugim zemljama i medjunarodnim asocijacijama koje se bave unapredjivanjem naucne nastave. Mnogi programi Stanice otvoreni su za polaznike i saradnike iz inostranstva, a najboljim polaznicima se omogucuje ucesce na razlicitim kampovima, seminarima i konferencijama sirom sveta.